Opslaan voor later

Vijf tips voor een sterk merkverhaal

door | mei 27, 2022

Een sterk merkverhaal is onmisbaar en maakt jouw merk uniek en onderscheidend van de concurrentie. Met deze vijf tips leer je hoe je een sterk merkverhaal maakt.

Tip 1

Weet je why

Leer je merk goed kennen en weet waarom je merk bestaat. Dit klinkt misschien gek maar als je niet goed weet waarom het merk bestaat en daarmee je product/dienst dan kan je ook niet goed uitlichten wat jouw merk uniek maakt. Het is dus goed om te weten wat het DNA is van jouw merk. Wie zijn de founders? Was er een bepaalde klantbehoefte waardoor het merk ontstond of is er een krachtige missie waar het merk van doordrongen is? Tip: vraag niet om een standaard verhaal van de directie maar ga in gesprek met je collega’s op allerlei afdelingen. Het heeft ons in ieder geval vaak geholpen om tot de kern van een merk te komen. 

Tip 2

Focus op emotie

Jouw merk laat je doelgroep een bepaalde emotie voelen. Wat levert het jouw doelgroep op om interactie te hebben met jouw merk? Blijdschap, verwondering, vertrouwen, wat het ook is definieer dus de persoonlijkheid van jouw merk en de emotie(s) die jouw doelgroep hebben dankzij de interactie met je merk.

Tip 3

Inspireer met visie

Think different. De slogan van Apple die we allemaal wel kennen. Het bekt lekker en het zegt veel of het laat je in ieder geval nadenken. Dat is wat jij ook wil. Maar aan een slogan gaat vaak een visie vooraf. Waar wil je naartoe met je bedrijf en wat wil je jouw doelgroep meegeven. Hoe maak je iemands leven makkelijker met jouw merk en hoe inspireer je met jouw boodschap? Welke maatschappelijke thema’s houd je je als merk mee bezig? Mensen zijn zich steeds bewuster van de impact die merken hebben op hun leven en houden er dus niet van als je niet integer bent over wat je als merk doet en je anders gedraagt dan waar je zegt voor te staan.

Tip 4

Houd het simpel

Het is een open deur maar ik moet het toch zeggen. Houd het simpel oftewel zoals de gouden ouwe luidt: Keep It Stupid Simple. Zie jouw merkverhaal als een verhaal die je ook makkelijk aan familie of vrienden kan vertellen. Containerbegrippen kan je het beste vermijden om je verhaal zo authentiek mogelijk te houden. Schrijf je verhaal op en houdt je aan 1 A4. Verras jezelf door geen torenhoge eisen te stellen en te beginnen met wie, wat, waar, waarom en hoe.

Tip 5

Maak het toepasbaar op alle elementen van de organisatie

Zie jouw merkverhaal niet als iets aparts op een to do lijstje. Het is verleidelijk om te denken dat je  merkverhaal behandeld kan worden als iets wat snel af moet om door te gaan met uitingen maken en sales. Het doet letterlijk pijn aan mijn communicatiehart als ik er aan denk. Jouw merkverhaal is de basis voor al je branding, marketingcommunicatie en manier van werken. Het fundament waarop je helemaal los mag gaan. Maar een huis bouwen doe je ook niet door eerst het behang uit te kiezen. Dus ga er echt voor zitten of huur een professional ervoor in en zorg dat jouw merkverhaal de basis is voor je strategie.  Zo manage je je merk met gemak en vertaal je daarna je verhaal vanuit je strategie makkelijk door naar alle elementen van jouw organisatie.

Hulp nodig bij jouw merkverhaal?

Maak een afspraak met ons online of op locatie